Ruim de helft van de Vlaamse gemeenten heeft camera’s hangen, een kwart heeft of krijgt intelligente camera’s, een op de vijf heeft of krijgt nummerplaatlezers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. (bron: Tom De Schepper, VVSG, 4/10/2011)
- 58% hangt in besloten plaatsen tegen diefstallen in openbare gebouwen (25%), in sportlocaties (20%), fietsenstallingen (14%) of jeugdhuizen (10%).
- Er komt steeds meer publiek cameratoezicht op openbare plaatsen, zoals pleinen en in straten (37% van de Vlaamse gemeenten-met-camera’s).
- Alle grote steden (Antwerpen, Hasselt, Leuven) en regionale steden (Mechelen, Turnhout, Kortrijk…) gebruiken camera’s op straten en pleinen of doen dat in de nabije toekomst. Ook 70% van de kustgemeenten, de middelgrote steden (Geel, Lier, Mol, Tongeren…) en de agglomeratiegemeenten (Edegem…) doet dat of zal dat in de nabije toekomst doen. Van de landelijke gemeenten heeft 10% camera’s.
- Een schamele 9% van de Vlaamse gemeenten is radicaal tegen camera’s.
“Sinds de camerawet van 10 juni 2007 tot nu hebben 225 gemeentebesturen een project aangegeven voor een straat of een plein of de gehele binnenstad te voorzien van camerabewaking. Bedrijven deden 1.452 aangiften voor een camera op de werkvloer. Daarnaast waren er ook nog eens 15.113 aangifte voor besloten plaatsen zoals cafés of openbare gebouwen. Vooral dat laatste is fors toegenomen, want in juni 2010 stond de teller nog maar op 8.000.” (bron: Privacycommissie, 26/02/2011)
Eind 2011 geeft 25% van de Vlaamse gemeenten aan dat ze gebruik maakt van ANPR-camera’s of dat ze dat binnenkort zal doen. Het gaat onder meer over Turnhout of Beringen die de nummerplaten laten lezen van iedereen die een gemeente binnenrijdt. Ook in Antwerpen is dit systeem in de maak en de provincie Limburg wil op alle op- en afritten van de snelwegen ANPR-camera’s.