Diksmuide

incl. Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem, Lampernisse, Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen.
Politiezone Polder (Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark)

  • 23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen. De politiezone informeerde ook al naar het inzetten van camera’s nabij de stations in Diksmuide en Kortemark.
  • 21/06/2018 – Tien camera’s bewaken de vernieuwde Grote Markt. Centraal op de Grote Markt staat tegenover restaurant Bloom een paal van de openbare verlichting waaraan een set met 4 camera’s hangt. Verder hangt er nog een camera aan een verlichtingspaal ter hoogte van slagerij Guy, er is er eentje geplaatst aan de Boterhalle en de laatste op de Grote Markt hangt nabij het Konijnenstraatje.  Tenslotte hangt er aan de gevel van huisnummer 39 aan het begin van de Stationsstraat nog een set van drie camera’s die richting Grote Markt gericht zijn. Bij de heraanleg zijn er ook al voorzieningen om nog eens 5 bijkomende camera’s te plaatsen.
    Bij de heraanleg van de Bortierlaan zijn ook voorzieningen genomen om een 6-tal camera’s te plaatsen.
    Het is ook de bedoeling om een ANPR-camera te plaatsen op de Grote Markt.
  • 16/08/2018 – Binnen politiezone Polder zijn al twee vaste ANPR-camera’s actief. Daarvan staat er eentje op Diksmuids grondgebied, in Leke langs de Oostendestraat op het kruispunt met de Lekedorpstraat. De andere camera staat in Koekelare aan het kruispunt Belhutte. Daarnaast heeft politiezone Polder ook een mobiele ANPR-camera, geïnstalleerd op een interventievoertuig.
  • 15/11/2018 – Zes camera’s in de stationsbuurt: aan de hoek van herberg Botaniek hangen er vier camera’s die niet alleen beelden maken van de Bortierlaan maar ook van het stationsgebouw zelf; plus twee camera’s naast de containerkantoren van De Lijn. Kostprijs: een slordige 43.000 euro.
    De gemeente plant ook camera’s in de omgeving van het nieuw recyclagepark aan de Heernisse.
    Volgens politiekorpschef Johan Geeraert (die tussendoor ook de “belangrijke rol” van privaat geplaatste camera’s benadrukt) komen ook de Stationsstraat ter hoogte van het stadspark, het zwembad, het sportpark en de IJzertoren nog in aanmerking. Niet van enig cynisme gespeend, waarschuwt de korpschef tegelijk dat men met de plaatsing van camera’s niet mag overdrijven, “men mag er geen politiestaat van maken”.
  • 20/06/2019 – Naast een mobiele ANPR-camera heeft politiezone Polder zelf vier vaste camera’s staan op de toegangswegen tot de zone: aan Langewaede (Iepersteenweg), de Oostendestraat (foto), kruispunt Belhutte (Wijnendalebaan) en op de grens met het gehucht Sint-Henricus op de gewestweg N35 te Kortemark. Daarnaast heeft ook het Agentschap Wegen en Verkeer nog camera’s staan, wat het totaal in de zone op 17 ANPR-camera’s brengt.
  • 23/02/2021 – Diksmuide wil een tijdelijke vaste camera plaatsen bij het voormalig zwembad De Kupe. Dat was een voorwaarde om daar een vaccinatiecentrum onder te brengen.
23/02/2021 – Een opmerkelijke (en zeldzame?) discussie in de gemeenteraad.
Raadslid Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) maakt bekend dat het stadsbestuur heeft beslist om 8 vaste camera’s te hangen in de Wilgendijk naar aanleiding van de werken in deze straat. Raadslid Vanlerberghe vond het niet kunnen dat zo, op een voor hem slinkse wijze, de privacy in het centrum wordt ingeperkt zonder dat de gemeenteraad wordt geraadpleegd.  En opmerkelijk, meerderheidsraadslid Jonas Debaillie (Idee Diksmuide) sloot zich aan bij de visie van oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe.  Ook hij wil niet op spreekwoordelijk iedere hoek van de straat een camera.  Maar voor de plaatsing van deze camera’s werd dus geen goedkeuring gevraagd aan de gemeenteraad, al was het ook wel duidelijk dat men hiervoor geen meerderheid zou kunnen vinden.
Volgens burgemeester Lies Laridon (CD&V) worden deze 8 vaste camera’s niet allemaal in de Wilgendijk zelf geplaatst.  Enkele worden ook gehangen op de straathoeken met de Kiekenstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat.  Gecombineerd met de reeds bestaande camera’s op de Grote Markt, bekomt Diksmuide in zijn centrum wat men een cameraschild zou kunnen noemen. Volgens de burgemeester is dit noodzakelijk wil men de menigtes bij evenementen kunnen volgen. Nog volgens de Diksmuidse burgemeester heeft de huidige pandemie alvast bewezen dat het soms noodzakelijk is over dergelijke camerasystemen te beschikken om zonodig te kunnen ingrijpen bij een volkstoeloop.
Deze visie stootte evenwel op onbegrip bij raadslid Vanlerberghe voor wie er in Diksmuide geen evenementen zijn die een dermate massale volkstoeloop op de been brengen die zou moeten gevolgd worden met camera’s om deze in goede veilige banen te houden.  Hij verdacht er burgemeester Laridon dan ook van eerder Chinese en Japanse systemen, die ze tijdens haar buitenlandse reizen zag werken, op een slinkse wijze in het Diksmuids straatbeeld te willen brengen. Maar die Chinese steden zijn voor hem niet te vergelijken met een klein stadje als Diksmuide dat slechts enkele duizenden inwoners telt. Voor het raadslid wordt hiervoor ook nog eens een budget van 28.000 euro vrij gemaakt, een bedrag dat voor hem een breder debat verdiende.
Meerderheidsraadslid Jonas Debaillie (Idee Diksmuide) ging opmerkelijk volmondig akkoord met het oppositieraadslid. Camera’s plaatsen waar ze hun nut bewijzen als in de omgeving van het station of op de Grote Markt, daar kan hij mee leven. Maar niet op iedere hoek van de straat.  Jonas Debaillie was enkele maanden terug ook al kritisch bij de aankoop van een drone door politiezone Polder. Ook toen vreesde hij dat dit een inperking van de privacy zou kunnen betekenen.
Maar ook al kunnen deze camera’s dus niet rekenen op de goedkeuring door de meerderheid van de gemeenteraad, ze komen er toch want het stadsbestuur was dus niet verplicht hiervoor aan de Diksmuidse gemeenteraad de goedkeuring te vragen.
Bron: eDiksmuide
  • 16/08/2021 – Tijdens de verlofperiode werden de heraangelegde Wilgendijk en Stovestraat officieel in gebruik genomen. Bij de opwaardering van de Wilgendijk is deze straat meteen ook de best bewaakte straat van Diksmuide geworden want er werden niet minder dan 8 bewakingscamera’s geplaatst. Zowel op de aansluiting met respectievelijk de Kiekenstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat, als in de straat zelf bij ondermeer het Alleyepad, werden de camera’s geplaatst. Dat leidde een paar maanden eerder nog tot een stevige discussie in de Diksmuidse gemeenteraad. De investering van de bewakingscamera’s bedroeg 28.000 euro.
    Nog opvallend: hoewel het gemeentebestuur beweert te willen inzetten op meer laadpalen voor elektrische wagens, werd bij de heraanleg van de Wilgendijk en Stovestraat geen enkele laadpaal voorzien. Maar dus wel camera’s. Misschien waren minder camera’s en meer laadpalen een betere zaak geweest voor milieu én samenleving.