Gavere

Politiezone Schelde-Leie : De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem
Incl. Asper, Baaigem, Dikkelvenne, Semmerzake, Vurste

  • 12/09/2013 – Opmerkelijk (én moedig en slim): De gemeenteraad van Gavere stemt unaniem tegen camerabewaking op de invalswegen van de politiezone Schelde-Leie. De meerderheid kreeg de steun van alle oppositiepartijen om een negatief standpunt in te nemen. Nochtans had de politieraad op 26 juni een principebeslissing voor de installatie van camera’s genomen. Gavere vindt het project te duur en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. De kostprijs wordt geraamd op 500.000 euro, te verdelen onder de vier gemeentes van de politiezone (behalve Gavere ook Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem). (Nieuwsblad)
  • 20/11/2014 – Politiezone Schelde-Leie (Gavere, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem) wil acht bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning plaatsen. In Gavere zouden er camera’s in de Kerkstraat (Dikkelvenne) en de Baaigemstraat (Baaigem) komen. De kostprijs voor de acht camera’s wordt geraamd op 600.000 euro, zonder personeelskost en jaarlijks onderhoud. Burgemeester Hugo Leroy (Open Vld-VOG) blijft bij zijn standpunt. Voor hem kosten de camera’s teveel aan personeelskosten en onderhoud en halen ze toch niets uit. Pijnlijk detail: de burgemeester (bijgenaamd de “Sheriff van Gavere”) verantwoordt zijn verzet tegen de ANPR-camera’s met het argument dat burgers zelf voor hun beveiliging moeten zorgen. Hij voegt eraan toe dat bij hem thuis de wapens klaar liggen om te schieten mocht het nodig zijn. (Het Laatste Nieuws) Verzet tegen ANPR-camera’s is slim. Maar de manier waarop deze burgemeester het doet, is niet alleen dom maar ook ronduit gevaarlijk.
  • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.